Traininghabits…

Jag får lite frågor ibland om min träning och matvanor, så då kan jag lika gärna skriva om dem här .

Träning

Jag tränar ju allt från ca 3ggr veckan till 7ggr veckan. Allt är väldigt beroende på hur jag jobbar. Eftersom jag jobbar skiftgång med en hel del nätter och därutöver mitt vanliga jobb så har jag en del möten och en hel del fackligt arbete att sköta. Så Periodvis så är det löjligt mycket. Så tex när vi har vad vi kallar ”hellweek” (60h arbetsvecka med dag o nattpass) så kan det vara tufft att få till 7 träningspass den veckan.

Men eftersom jag prioriterar min träning före allt annat så brukar jag få till några bra pass ändå. Jag lyssnar väldigt mycket på min kropp. Men ibland så är det inte kroppen som ”gnäller” utan det är hjärnan. Åh den brukar snarare vara bra på att hitta ursäkter för att INTE träna.

”Oj, har nog lite ont bäst jag skippar träningen (träningsvärk)”, ”mmm vilar idag och tar igen det imorgon” (vilket man sällan faktiskt gör, bara en dålig ursäkt för en själv). ”behöver nog städa, rensa förrådet, dra ut tånaglarna istället för att träna” . Vi är grymma på att hitta på ursäkter för att slippa träna ibland.

Så det är viktigt att lära känna sig själv och sin kropp, att veta när man faktiskt behöver vila från när hjärnan vill lura dig till att slippa.

Hur långa är mina träningspass då? Också väldigt olika beroende hur mycket tid man har och hur mycket energi man har. Ibland tränar jag kanske bara en halvtimme och man hinner faktiskt med ganska mycket om man är effektiv med sin träning. (alltså inte fem minuter vila mellan seten och inte en massa surfande på mobilen, eller pratande med andra på gymmet). Andra gånger så tränar man ca 1,5h. För helt enkelt vissa gånger känner man sig som stålkvinnan och kan köra hur länge som helst andra gånger är man svag som en mus och seg som en sengångare. Det är bara att omfamna alla dessa ”humörer”. Det viktigaste är ju att man tog sig till gymmet och gjorde så gott man kunde den dagen. Ingen kan begära något mera. Åh sluta jämföra sig med någon annan, vare sig det är någon på gymmet, någon på insta, eller någon kompis.

Helt ärligt ibland går alla igenom en tuff träningsdag, träningsperiod och även om man skriver om det så verkar de flesta bara se allt det andra. Det är inte alltid lätt och man har inte alltid energin på topp.

Vad vill jag med min träning då? Den frågan är faktiskt ganska enkel egentligen. En bättre vision av mig än gårdagens vision. Mer behövs det egentligen inte. Vad det innebär för mig betyder inte att det är samma sak för dig. Men som sagt vi är olika individer så varför jämföra sig med andra?Varför göra det mer komplicerat än vad det är?

Jag får den frågan ganska ofta, vad är mitt mål? Många verkar tycka att den frågan och svaret på den är jätte viktig. Tycker själv att den är helt orelevant. För vi är olika individer och varför bry sig om andras mål? Fokusera isåfall på vad du själv vill.

Maten

Jag krånglar inte till det så mycket med maten. Visst jag borde kanske ha lite bättre koll på att jag får i mig rätt mängd utav fett, kolhydrater, proteiner beroende på min träning och vikt. Finns ju en uppsjö av appar som är bra på att hjälpa en att hålla koll på vad man stoppar i sig.

Men helt enkelt jag struntar i all skit man stoppar i sig. Så på den BIG NO listan finns, läskedryck, godis, chips, kakor, bullar, efterätter, ost och kex, drinkar etc. Känns det onyttigt så är det nog det liksom. Sen så undviker jag bröd och pasta. Det finns ju så många bra alternativ idag som man ha som ersättning för bröd och pasta. Man måste bara vara villig att testa och dessutom inte ta ”den lata vägen”. För visst är det enkelt att köra snabbmakaroner istället för tex broccolimos.

För det är ju faktiskt så att innerst inne så är vi ”lata”, hittar vi en genväg så kommer vi att använda den.

Visst händer det att jag ”syndar” och äter godis, men då äter jag inte mycket. Man får ha disciplin och den är en svår jäkel ibland. Om man är sugen på godis så kanske man inte skall knöka en påse full med godis för att man skall ”unna” sig. Det kanske räcker med att täcka botten på påsen?

Jag brukar köpa lite, (typ botten på en påse) och sen äta tills mitt sug är mättat och det brukar inte ens bli allt det jag köpt. Resten häller jag ut i soporna. För då kan jag inte äta upp det sen senare. (för jag litar inte på mig själv att jag kan spara resten av godiset någon månad). För om man känner ett sug på att rota i soporna då är det illa ställt.

Men just nu kommer jag inte ens ihåg när jag köpte godis sist?

Annars så ser jag till att oftast äta kyckling, kött, torsk, lax och sen grönt till det, antingen någon slags sallad eller kokta grönsaker. Blomkål och broccoli kan man göra en hel del med. Är inte rädd för fett, men jag håller inte på med en massa gräddsåser etc. Äter lite pasta ibland för de som tror att man dör utan pasta och bröd i sitt liv.

Sen så är det ju att faktiskt ha koll på vad en portion egentligen är.

Sen när det kommer till att ”unna sig” ”det är ju trots allt jul, nyår, påsk, födelsedag, lördag” etc. Så är det nog många som ser det nästan som den sista måltiden de kommer få och lastar på rejält. åh antagligen trycker i sig kalorier för flera dagar i en och samma måltid. Visst skall man unna sig, men med måtta. Åh sen dagen efter tillbaka till sina rutiner.

Det jag har gjort är en livstilsförändring inte en tillfällig fix. Om det alltid är lätt? Nä hell no. Ibland är det jobbigt, men jag har gjort ett val och jag står för det. För jag gör det för mig själv, inte någon annan.

Mitt ex H försökte flera gånger att få iväg mig att börja träna, han var väl inte nöjd med hur jag såg ut eller nått. Men det gick inte alls bra, för JAG ville inte det innerst inne. Jag gjorde det för hans skull. Åh då kommer det aldrig att hålla i längden. Man måste själv vilja det.

Finns inte viljan att verkligen göra den här livsstilsförändringen så kommer det inte funka. Det finns ingen quickfix, inga magiska piller som löser alla dina problem. Bara du själv kan göra något åt det.

Visst det underlättar som fan om man får stöd och support hemmavid och på jobbet. Att det tex inte finns en massa kakor etc tillgängligt, att man pushar och peppar när det är tufft. För det kommer det att vara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s